24 Eylül 2008 Çarşamba

ARTIK KIŞ YAKLAŞIYOR

Sonbahar; arıların kışa hazırlık zamanıdır. Yapılması gerekenler standarttır, ana arının kontrolü, arı mevcutu, bal durumu, varrova durumu ve olması muhtemel arı hastalıkları.
ANA ARININ KONTROLÜ; Arıcı, özellikle kovan kayıt sistemine uyan arıcılar, kovanın anasının cinsini, ananın yaşını ve sağlıklı yumurta atıp atmadığını bilir.
ARI MEVCUTU; Kovan içerisinde kışa girecek arı miktarı, bal sezonu sonunda yapılan şuruplamaya bağlı kovanı bahara taşıyacak genç arı miktarı.Kovan içerisindeki arı miktarı çerçeveyi kapatacak şekilde olmalı ve sıkıştırma işleminin yapılması gerekir.
BAL DURUMU; Kovan içerisindeki bal miktarı biraz da kovan içerisindeki arı miktarına bağlıdır. Kovan içerisinde kaç çerçevede arı var ise bal miktarı da o oranda olmalıdır. Beş çerçeve arılı kovanda yedi çerçeve bal olmamalıdır.
VARROVA DURUMU; Kovan içerisindeki varrova miktarı özellikle arıcıların görsel olarak arı sırtında görülmesi ile algılanır. Yumurtalı çerçevenin laboratuvar ortamında kesit oranına göre gözenekler içerisinde varrova yumurtası sayısını yapma imkanı yok, onun için gözle çevrçeve üzerinde arı sırtında görülen varrova ve sakat doğmuş arı ile anlaşır. Yapılması gereken şey MÜCADELEDİR. MÜCADELE yöntemi ne ise usulüne uygun olan ister kimyasal ister ORGANİK isterse fiziksel yöntemler olsun,
Bence; Bal sezonu dışında ruhsatlı olan KİMYASAL ilaçlar, Organik ve Erken ilkbaharda yapılan Erkek arı gözeneklerinden yararlanılarak yapılan mücadeledir. HAVADAN, KARADAN VE DENİZDEN SAVAŞIN sürdürülmesidir.
MUHTEMEL HASTALIKLAR; Amerikan ve avrupa yavru çürüklükleri, kireç vs.... Arı hastalıkları için önce hastalığı yapan etmenlerden uzak durmak şayet hastalık olmuşsa gerekli mücadele diye iki safhasıdır, güzel olanı hastalık olmadan önceki safhasıdır.

1 yorum:

İlhami Uyar dedi ki...

Ahmet bey arıcılık geliştikçe maalesef zararlılar ve hastalıklarda paralel olarak çoğalıyor.Bunun önüne birnebze olsun geçebilmenin yolu işi kuralına göre,zamanında ,yeterince yerine getirme ve ihmal etmeme neticesinde başarılı sonuçlar alınacağı muhakkaktır.Yaptığımız işi bilinçli severek yaparsak başarı kendiliğinden gelecektir.Sevgilerimle.